طرح های کاربردی/ حل معضل:
آلودگی لکههای نفتی عمدتا ناشی از ريزش نفت خام از نفتکشها، سکوهای دريايی، دکلهای حفاری، چاهها و یا ريزش فرآوردههای نفتی پالايش شده (نظير بنزين، ديزل و غيره) به وجود میآید. از آنجا که لکههای نفتی بر محیط زیست صدمات جبران ناپذیری را وارد مینمایند، پالایش و آبهای آلوده به این ترکیبات یکی از مهمترین مسائل حال و حاضر مهندسان محیط زیست می باشد. در اين پژوهش پس از بررسی انواع لکههای نفتی و سرنوشت آنها، جاذبهای بالشتکی و صفحهای شکل، جهت مهار و جذب اين لکهها از سطح آب طراحی و ساخته شد.
مگاپروژه:
با توجه به اهمیت مهار به موقع لکه نفتی در آب و جذب نفت به منظور کاهش عوارض انتشار این تركيبات بر اکوسیستم، میتوان در کلیه مناطق عملیاتی فراساحلی، از این جاذبها استفاده نمود.
بومی سازی:
از دستاوردهای مهم این پروژه، طراحی، ساخت و راهاندازی سامانه تولید نیمه صنعتی بالشتک (Boom) و پدهای جاذب در پژوهشگاه صنعت نفت میباشد. این محصولات در تست میدانی انجام شده در رودخانه زهره در منطقه گچساران، نسبت به نمونههای خارجی از عملکرد بالاتری برخوردار میباشند.
جلوگیری از خروج ارز:
با راهاندازی سامانه تولید نیمه صنعتی بالشتک و پد جاذب لکه نفتی، می توان این محصولات با کیفیت به مراتب بالاتر از نمونههای خارجی در اختیار متقاضیان قرار داد.
تجاری سازی:
-
ارايه دانش فني ساخت سامانه تولید پدهای جاذب نفتی
-
ارايه دانش فني ساخت سامانه تولید بالشتک مهارکننده لکه نفتی
-
طراحي و ساخت سامانههای تولید نیمه صنعتی جاذبها در پژوهشگاه صنعت نفت
-
تولید نیمهصنعتی بالشتک مهار کننده لکه نفتی
-
تولید نیمهصنعتی پدجاذب لکه نفتی
توجیه اقتصادی:
با تولید این محصولات نه تنها میتوان در راستای کارآفرینی و جلوگیری از خروج ارز حرکت نمود بلکه به دلیل کارایی بالاتر آنها نسبت به نمونههای خارجی، استفاده از این محصول از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه میباشد. از سوی دیگر با توجه به عملکرد سریعتر این محصولات نسبت به نمونههای خارجی، میزان تخریب زیستمحیطی ناشی از پخش لکه نفتی کمتر میشود که این نیز خود از دیگر مزایای استفاده از این جاذبها میباشد.
نظر کارفرما:
اين طرح با حمايت مديريت پژوهش و فناوري شركت ملی نفت ایران انجام شد. بالشتک مهارکننده لکه نفتی و پدهای جاذب در رودخانه زهره در منطقه گچساران با موفقیت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد این محصول نسبت به نمونههای خارجی از عملکرد بالاتری برخوردار میباشد.